hoofdkop
ninja left

Home    Training   Organisatie   Links   Foto's   Seminars   Inschrijven

ninja logo

EEN KENNISMAKING MET JAPANSE TRAINING EN CULTUUR

In Japan ligt de bakermat van Ninjutsu. Daarom hebben de trainers en sommigeleerlingen van de Bujinkan Dojo Arnhem Nijmegen het land bezocht. Het is een land waar de godsdienst nauw verweven is met het dagelijks leven van vroeger en ook met Ninjutsu. Tijdens de reizen wordt er uiteraard getraind bij Soke Masaaki Hatsumi, 34e grootmeester. Daarnaast is er aan de cultuur geproefd. Hieronder een kort verslag van één van de bezoeken.

De training bij Soke Masaaki Hatsumi in Japan

Tijdens een bezoek aan Japan is het mogelijk om bij diverse meesters te trainen. De hoogtepunten zijn de trainingen bij Soke Masaaki Hatsumi in Tokyo. Soke gaat er tijdens de trainingen van uit dat hij geen basistechnieken meer uit hoeft te leggen. Hiervoor heb je je "eigen" trainer, vindt hij. Je leert tijdens zijn trainingen op een andere manier naar Ninjutsu te gaan kijken. Wat je er leert neem je mee naar Nederland, waar je het door geeft aan anderen.

Soke Masaaki Hatsumi zelf is over de 76 jaar en beweegt nog steeds zeer goed en soepel. Dit komt vermoedelijk door de cultuur in Japan en Ninjutsu dat hij al vanaf jongs af aan beoefend. Soke vindt de sfeer tijdens de trainingen van groot belang. Om leerlingen tijdens een training even tot rust te laten komen en de kans te geven het zojuist geleerde met elkaar te bespreken of te laten bezinken, kan het maar zo gebeuren dat Soke even een pauze inlast en gaat schilderen. Ook aan de groene thee met rijstkoekjes ontkomt dan niemand.

Ninjutsu gaat volgens Soke Masaaki Hatsumi niet alleen om het trainen van (lichaams-) technieken maar ook het trainen van je geest. Het verbeteren van je algemene ontwikkeling door het volgen van studies en het beoefenen van andere kunsten zoals musiceren, schilderen, schrijven etc. dragen er aan bij dat je blikveld niet te beperkt blijft. De ontwikkeling die je hiermee bereikt neem je mee in je Ninjutsu.
Hieronder zie je Soke Masaaki Hatsumi (de man met bril) die een training onderbreekt om te gaan schilderen.


Naast de trainingen van Soke Masaaki Hatsumi zijn er in en om Tokyo nog diverse meesters waar veel van geleerd kan worden. Zij trainen zelf ook allemaal bij Soke en ook zij vinden de sfeer tijdens de training voorop staan. Het is dan ook onmogelijk na de training zonder glimlach naar huis te gaan. Daarnaast brengt elke trainer zijn eigen ideeën en technieken mee.

De cultuur

Cultuur vind je terug in het leven van alle dag in Japan. Zelfs in een grote stad als Tokyo staan diverse tempels en andere gebouwen die je aan het geloof en de geschiedenis van Japan herinneren. Wat de reizigers verbaasde was dat Tokyo eigenlijk twee gezichten heeft. Je hebt de drukke hoofdstad met de enorme mensenmassa's die, zo lijkt het, altijd haast hebben. Daar tegenover staat de rust die je hebt als je een tempel binnen stapt. Het lijkt of je in een heel ander Tokyo terecht bent gekomen. Er zijn weinig mensen en de mensen die er zijn stralen rust uit. Wat je in Tokyo ziet is dat de hypermoderne samenleving is samengesmolten met het verleden. Het verleden is en blijft belangrijk. Als je in een van de vele tempels in Tokyo loopt dan kom je zelf ook helemaal tot rust. Dit gevoel lijkt op het gevoel dat je met de training wilt hebben.
Vanuit Tokyo zijn er verschillende bezienswaardigheden makkelijk bereikbaar.
Het eerste is een dorp, Kamakura, dat bijna een grote tempel is. Er hangt in het hele dorp een serene rust. Dit ondanks dat er veel toeristen zijn, want als er een volk is dat graag toerist in eigen land is dan zijn het de Japanners. Er staat ook de grote Boeddha. Het lijkt wel alsof die energie uitstraalt. Hij heeft een zeer sterke uitstraling, als je niet beter zou weten dan zou je zeggen dat die leeft.
De tweede is de berg Fuji. Door de Japanners Fuji-san genoemd. Hiermee drukken ze eerbied voor de berg uit. Als je tegenover de berg Fuji staat weet je waarom. Hij is gracieus en groots tegelijk. Elke Japanner zal met respect over de berg Fuji spreken. Dit was in de bus erheen al merken. Ook bij diverse krijgskunsten komt Mount Fuji terug. Bij Iaido bijvoorbeeld volgt een zwaard tijdens technieken de contouren van Mount Fuji.
Kortom een bezoek aan Japan is een ervaring die je als Ninjutsu-beoefenaar alleen maar kan motiveren en je de juiste inspiratie voor de training kan meegeven.